Den rette champagne til julemaden
- Publiceret:
- 27. nov. 2023
- 4 min læsning
I mange danske hjem er det en fast tradition med rødvin til julemaden, men i de senere år har champagne vundet større indpas på det danske julebord. Vi har udvalgt 6 flasker champagne, og fundet den helt rette, som passer perfekt til julemaden.

Hos undertegnede har vi de sidste 4 år drukket champagne juleaften. Jeg husker tydeligt modviljen fra flere af gæsterne det første år, for champagne til and og flæskesteg var da noget mærkeligt noget. Den modvilje oplever jeg ikke længere, for når man først har oplevet de kvaliteter champagne kan have til mad, så er det et let valg at tage. Et julebord består af en pallet af smage som man skal tage hensyn til, og der er champagnen glimrende. Vælger man en champagne lavet på blå druer får man en vin med mange af rødvinens kvaliteter samtidig med at friskheden og syren giver et godt modspil til den generelt fede mad, man har på bordet sådan en aften.

Mortens aften er naturligvis den oplagte dag til sådan en smagning, jeg havde derfor inviteret seks mennesker som alle kom i deres stiveste puds og i godt humør. Lige sådan som det skal være når man skal smage champagne. Menuen var klassisk med and, lyse og brune kartofler, rødkål, sovs og franske kartofler. Da det var Mortens aften var flæskestegen droppet, men jeg havde den hele tiden med i tankerne under smagningen.
Til smagningen havde jeg taget udgangspunkt i de to druer, Pinot Noir og Pinot Meunier. Det gjorde jeg fordi de har den dybde og intensitet som egner sig godt til denne type mad, og samtidig er alle flaskerne valgt ud fra at de skal være lette at få fat på og ikke koste en bondegård. Det kan være en fordel at vælge en ældre vintage champagne når det kommer til julemaden, men disse flasker er oftest dyre og svære at skaffe, så derfor er disse udeladt for at alle kan være med.

Palmer & Co Blanc de Noirs
Aftenens første champagne kommer fra Palmer & Co som blev etableret af syv vinbønder i 1947. Denne Blanc de Noirs som er lavet på 58% Pinot Noir og 42% Pinot Meunier har en behagelig smag af røde frugter, bitter pomelo og en let krydrethed. I starten mangler den sødme, som dog kommer frem i glasset efter lidt tid. En udmærket champagne til julemaden, som alle kan være med på, men som måske er lidt kedelig.
⭐️⭐️⭐️ 3/6
Xavier Leconte Hygge
Det tætteste man kommer på dansk champagne, skabt af Xavier for at vise sin kone hvad dansk hygge er, og hyggelig er hvad man kan kalde denne champagne. Lavet på 100% Pinot Meunier og fuld af varme, let krydret, gule blommer og en anelse bitterhed. Skal ikke drikkes for kold, men må gerne stå i glasset et stykke tid så den kan åbne sig op. Aldeles glimrende julechampagne som gik godt til maden.
⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/6

Bruno Paillard Blanc de Noirs
En champagne lavet på 100% Pinot Noir som netop er er kommet på markedet. Lavet af anerkendte Bruno Paillard som havde sin start i 1981. Noter af blomme, mørk chokolade og melon med en lidt for dominerende bitterhed. Jeg savnede balance som muligvis skyldtes den lave dosage på 3 g/l. Måske den kan levere bedre i andet sammenhæng, men her var den aftenens skuffelse.
⭐️⭐️ 2/6
Chavost Blanc de Meunier
Chavost producerer champagne som hverken indeholder sulfitter eller sukker i dosagen, og er med tiden gået hen og blevet populær på de små vinbarer i København. Det forstår jeg godt for denne champagne som er lavet på 100% Pinot Meunier, leverede et højt niveau med noter af appelsin, lime og vanilje som var omkranset af en behagelig mineralitet. De store bobler gav en fylde som komplimenterede smagen godt. Aftenens overraskelse, smagte dejligt og matchede maden bedre end forventet.
⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/6

Piper-Heidsieck Essentiel Blanc de Noirs
Ligesom champagnen fra Bruno Paillard, er denne champagne fra Piper-Heidsieck også helt ny på markedet. Den er lavet på 80% Pinot Noir & 20% Pinot Meunier og skiller sig smagsmæssigt markant ud fra aftens øvrige champagner. Med noter af hyldeblomst, melon og lavendel stod den utrolig frisk i glasset, nærmest læskende. Der var på trods af en dosage på kun 5 g/l. en høj sødme i glasset hvilket overraskede ligesom så meget andet ved denne champagne. Dejlig champagne som dog egner sig bedre til en sommerdag end juleaften.
⭐️⭐️⭐️ 3/6
André Clouet Un Jour de 1911
Aftenens sidste champagne kommer fra André Clouet som er blevet en stor favorit blandt danskerne. Her får man en champagne der er lavet på 100% Pinot Noir og som byder på nedfalden frugt, grønne æbler, blomme, kanel, vanilje og fad. På grund af reservevinen som består af ældre årgange får man den modenhed som man har brug for til denne type mad. Dejlig fylde og en glimrende syre med blide bobler. Aftenens klare vinder som kastede julestemning over bordet.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/6

Aftenens vinder blev André Clouet Un Jour de 1911, stærkt efterfulgt af Xavier Leconte Hygge. Her får man i begge tilfælde glimrende champagne med fylde og god syre, til en pris hvor alle kan være med. Er man i det mere eksperimenterende hjørne kan champagnen fra Chavost bestemt også være et godt bud.
Et godt råd herfra er at lade champagnen stå lidt tid i glasset og få en anelse temperatur før den drikkes, så åbner den sig og bliver mere rund, hvilket egner sig godt til lune retter.
Her fra A Great Collection ønsker vi alle en god jul.