Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old
- Publiceret:
- 26. jan. 2024
- 2 min læsning
Opdateret: 29. jan. 2024
I 2017 introducerede Veuve Clicquot en ny champagne udviklet af Chef de Cave Dominique Demarville. Konceptet var en champagne med lav dosage, lavet på ældre reservevine. Extra Brut Extra Old var født.

Ekstra tør og ekstra gammel
Ideen til "Extra Brut Extra Old" kom da kældermester Dominique Demarville i 2011 ville udforske husets mange reservevine. Han lavede derfor en blanding som udelukkende bestod af reservevine. Blandingen viste sig at være en succes, og han gik derfor igang med at skabe en champagne som var klar til markedet. Da størstedelen af husets reservine bruges til "Yellow Label" vil hver udgave af "Extra Brut Extra Old" kun blive produceret i max 30.000 eksemplar. Det lyder af meget, men er faktisk under 1% af husets samlede produktion.
Champagnen lagres først 2 til 3 år på fad, hvorefter den lagrer 3 år på flaske, før den degorgeres og får en lav dosage på kun 3 g/l. som er det maksimale for at kunne kalde champagnen Brut Nature.

Oversigt over frigivelser
Bortset fra den første udgave af Veuve Clicquot Extra Old Extra Brut har flaskerne et nummer på etikken som fortæller hvilken udgave der er tale om. Her kan du læse om de udgaver som er frigivet.
Extra Old Extra Brut Edition 1
Blanding: 47% Pinot Noir, 27% Chardonnay, 26% Meunier
Reservevin: 1988, 1996, 2006, 2008, 2009, 2010
Dosage: 3 g/l.
Degorgeret: 2017
Extra Old Extra Brut Edition 2
Blanding: 45% Pinot Noir, 27% Chardonnay, 28% Meunier
Reservevin: 1990, 1998, 1999, 2006, 2008, 2009, 2010, 2012
Dosage: 3 g/l.
Degorgeret: 2018
Extra Old Extra Brut Edition 3
Blanding: 50% Pinot Noir, 30% Chardonnay, 20% Meunier
Reservevin: 1990, 1998, 1999, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014
Dosage: 3 g/l.
Degorgeret: 2021
Extra Old Extra Brut Edition 4
Blanding: 50% Pinot Noir, 30% Chardonnay, 20% Meunier
Reservevin: 1996, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014
Dosage: 3 g/l.
Degorgeret: 2023

Dominique Demarville fortæller at Veuve Clicquot i dag råder over 400 forskellige vine når der skal skabes en champagne. Yellow Label er den første champagne man koncentrer sig om, og derefter begynder arbejdet med husets øvrige vine, heriblandt Extra Brut Extra Old.